Za branje

Pigmentni madeži: vzroki in rešitve

Pigmentni madeži so običajne spremembe barve kože, ki jih povzročajo izpostavljenost soncu, staranje in hormoni. Spoznajte vzroke in zdravljenje pigmentnih madežev.

Pigmentni madeži so temne lise na koži, ki nastanejo zaradi prekomerne proizvodnje melanina, pigmenta, ki daje barvo našim očem, lasem in koži. Te razbarvane lise so lahko posledica različnih dejavnikov, vključno z izpostavljenostjo soncu, staranjem in hormoni. V tem izčrpnem vodniku odkrijte več o vzrokih in zdravljenju, ki je na voljo za te običajne spremembe barve kože.

Kaj so pigmentni madeži?

Pigmentni madeži, znani tudi kot starostne pege, sončne pege ali jetrne pege, so temno rjave lise na koži, ki nastanejo zaradi čezmerne proizvodnje melanina.

Običajno se pojavijo na predelih, ki so izpostavljeni soncu, kot so obraz, dlani in roke, in jih lahko najdemo pri ljudeh vseh starosti. Čeprav so neškodljivi in ​​neboleči, nekatere moti njihov izgled in zato iščejo načine, da bi zmanjšali njihov videz.

Vzroki za nastanek pigmentnih madežev

Pigmentni madeži so običajno posledica

  • izpostavljenosti soncu,
  • procesa staranja,
  • lahko pa jih sprožijo tudi hormoni.

Izpostavljenost soncu poveča nastajanje melanina, kar povzroči kopičenje pigmentacije na določenih predelih kože. Ultravijolično (UV) sevanje na sončni svetlobi lahko poškoduje tudi obstoječe melaninske usedline, zaradi česar postanejo temnejše in bolj opazne na koži.

S staranjem se zmanjša proizvodnja kolagena in elastičnost kože, zaradi česar je ta bolj nagnjena k hiperpigmentaciji, ki jo povzroča izpostavljenost soncu ali hormonske spremembe.

Pomoč pri pigmentnih madežih

Obstaja več načinov v boju proti pigmentnih madežem, najboljša možnost pa je odvisna od vrste, velikosti in mesta razbarvanja. Zdravljenja lahko vključujejo kreme za korekcijo temnih madežev, naravna olja, kemične pilinge in laserske tretmaje.

Določene kreme na recept lahko uporabite za posvetlitev tretiranih območij, medtem ko lahko retinoli ali izdelki, ki delujejo podobno kot retinol, pomagajo zmanjšati razbarvanje, ki ga povzroča izpostavljenost soncu ali staranje.

Pomembno je, da se pred kakršnim koli tretmajem posvetujete z usposobljenim zdravnikom oziroma kozmetičarko, da zagotovite varne in učinkovite rezultate.

Najbolj priporočljiva je redna, sistematična in preventivna nega.

Zaščita pred soncem in preventiva

Izpostavljanje soncu lahko poslabša pigmentne madeže, zaradi česar postanejo bolj vidni in ustvarijo neenakomeren ten kože.

Vsakodnevna uporaba kreme za sončenje z visokim faktorjem lahko pomaga zaščititi kožo pred ultravijoličnimi žarki, prepreči nadaljnje obarvanje in zmanjša videz obstoječih pigmentnih madežev.

Poleg tega lahko nošenje zaščitnih oblačil in klobukov, ko ste na prostem, prav tako pomaga zmanjšati škodo zaradi UV-žarkov in ohranja vašo kožo svežo in zdravo.

Pigmentni madeži: zaščita pred soncem in preventiva.

Pigmentni madeži: kaj še pomaga?

Pigmentne madeže je pogosto mogoče posvetliti ali zmanjšati z lokalnimi tretmaji, kot so pilingi, olja in kreme. Pomagajo tudi laserski tretmaji in kemični pilingi, ki jih opravijo strokovnjaki. Pred vsakim posegom se je potrebno posvetovati z zdravnikom ali strokovnjakom.

Piling kože pomaga odstraniti zgornjo plast odmrlih kožnih celic in omogoča, da se pigmenti odstranijo iz globljih plasti kože.

Olja in kreme, ki vsebujejo sestavine, kot je retinol, so prav tako koristne pri bledenju temnih madežev in pomagajo, da je ten vaše kože videti bolj enakomeren.

Alternativa retinolu

Retinol je ena od najučinkovitejših sestavin v boju proti bledenju pigmentnih madežev. Kljub temu, da je pogosto uporabljena in učinkovita sestavina, pa je značilnost retinola tudi ta, da je potrebno biti z njegovo uporabo zelo previden, saj ima lahko tudi kar nekaj stranskih učinkov. Med njih sodijo: pekoč občutek, luščenje kože, rdečica …

V zadnjem času je precej bolj priljubljena alternativa retinolu, bakuchiol. Bakuchiol ima podobno delovanje in učinke kot retiol. Zaradi svojih nedražečih značilnosti primeren za vse tipe kože, tudi izjemno občutljivo. 

Prednosti bakuchiola

  • Pospešuje obnovo kože.
  • Zmanjšuje, svetli pigmentna znamenja.
  • Pomaga upočasniti staranje in nastajanje gub.
  • Ohranja elastičnost in čvrstost kože.
  • Spodbuja regeneracijo kože.
  • Ne draži kože.

Vpišite svoj email, da boste vedno na tekočem!

Bodite na tekočem z našo najbolj svežo ponudbo.

Vaši podatki se boo uporabljali v skladu z našimi pogoji poslovanja.

Košarica
Začni pisati za prikaz izdelkov katere iščeš.

Prijava

Še nimaš svojega računa?