Za branje

Nega kože med 30. in 40. letom

NEGA KOZE MED 30 IN 40 LETOM KVADRAT

Po 30. letu začne telo proizvajati veliko manj kolagena, kar se najprej pozna na naši koži. Zato je pomembno, da nega kože vsebuje rutino in izdelke, ki koži pomagajo pri proizvodnji kolagena. Če ne storimo ničesar, prizvodnja kolagena drastično upade in je lahko po 40 letu že polovico manjša.

KOLAGEN

Kolagen je telesu lastna beljakovina (protein), ki je v našem telesu najpogostejša in predstavlja kar  35 % vseh naših beljakovin. Najdemo ga v tkivih, mišicah, kosteh, žilah, koži, laseh, nohtih … Je del našega vezivnega tkiva.

Beseda kolagen izhaja iz grške besede ‘kolla’, kar pomeni lepilo. Kolagen podpira organe in telesna tkiva ter vpliva na njihovo (dobro) stanje, strukutro in elastičnost.

Posledice pomanjkanja kolagena na koži:

  • Gubice in ostale starostne spremembe.
  • Upadla, povešena in neelastična koža.
  • Zmanjšana naravna zaščita kože.
  • Celulit in strije.
  • Druge kožne nepravilnosti (rdečica, pigmentni madeži, posledice aken …).

Pomanjkanje kolagena pa se odraža tudi v razcepljenih lasnih konicah, lomljivih in razcepljenih nohtih, slabšem mišičnem tonusu, bolečinah v kosteh in sklepih …

NEGA KOŽE

Najpomembnejši del nege kože je redna in dosledna nega. Prvi korak vsake dobre nege, pa je čiščenje kože. Z njim odstranimo vso umazanijo, ki se je na koži nabrala čez dan in kožo dobro pripravimo na nadaljnjo nego.

Izdelke je potrebno prilagoditi tipu kože in kožnim posebnostim (primer: aknasta koža) in stanju kože. V različnih obdobjih življenja za nego kože uporabljamo različne vrste izdelkov: vlaženje kože, regeneracija kože …

UPOČASNJEN PROCES STARANJA KOŽE

Med 30. in 40. letom v nego kože začnemo dodajati izdelke z aktivnimi sestavinami, kar pomeni izdelke, ki spodbujajo proizvodnjo koži lastnega kolagena. Koži tako omogočimo, da se učinkoviteje bori proti posledicam staranja kože.

Na tak način na naraven način koži pomagamo, da deluje mladostneje in se bolj učinkovito spopada z nepravilnostmi. Oziroma lažje in hitreje opravlja svojo funkcijo.

Pomembno pa je, da smo pri izbiri izdelkov pozorni, da so ti naravni in neagresivni. Ne želimo uporabljati izdelka, ki sicer koži na nek način pomaga, po drugi strani pa jo poškoduje oziroma draži. Primer takega izdelka je retinol, sploh v visokih količinah in neustrezni kombinaciji nege.

Pri izbiri izdelkov se je smiselno posvetovati tudi z zdravnikom, dermatologom ali drugim strokovnjakom za nego kože.

UČINKI SPODBUDE PROIZVODNJE KOLAGENA

Kolagen sestavlja približno 70 % naše kože, ostali del predstavlja voda. Če v nego dodajate izdelke z aktivnimi sestavinami, ki spodbujajo prozvodnjo kolagena:

  • Bo vaša koža bolj elastična in napeta.
  • Bo izgledala bolj sveže, zdravo in manj utrujeno.
  • Boste izboljšali videz gub, strij, celulita.
  • Boste izboljšali videz pigmentnih madežev.

Zaradi spodbude koži lastne obnove, izdelki zelo dobro vplivajo tudi na regeneracijo kože.

IZDELKI ZA NEGO KOŽE MED 30. IN 40. LETOM

Sam kolagen v kremah nima resnega učinka, saj ne more prodirati skozi plasti kože. Učinek imajo olja in kreme, ki vsebujejo aktivne sestavine, ki spodbujajo kožo k proizvodnji lastnega kolagena oziroma pospešujejo proces obnavljanja kolagena v koži in upočasnijo njegovo razgradnjo.

Med izdelke in sestavine, ki jih uporabljamo v tem starostnem obdobju sodijo vitamin A (retinol), koencim Q10, različne kisline (AHA, hidroksi kisline), vitamin C, vitamin E …

Velikokrat pa imajo ti izdelki lahko na kožo tudi stranske učinke, zato je potrebna previdna izbira oziroma posvet z izbranim dermatologom ali drugim strokovnjakom.

NOVOST V NEGI KOŽE

Ena izmed sestavin v kozmetičnih izdelkih, o kateri se trenutno največ govori je bakuchiol (izgovarjava: bakučiol). Je alternativa retinolu s podobnim delovanjem, vendar veliko nežnejša do kože.

Razlika med retinolom in bakuchiolom je, da ima slednji veliko manjše tveganje neželenih učinkov. Retinol lahko kožo precej draži in pušča stranke učinke, kot so suhost kože, pekoč občutek, luščenje, zbadanje in občutljivost na UV-svetlobo.

Bakuchiol je na trgu že zelo dolgo, vendar je njegova priljubljenost uporabe v kozmetične namene dosegla nov nivo leta 2019, z objavo njegovih pozitivnih učinkov na kožo, ki so bili objavljeni v British journal of Dermatology, kjer so ga v dvojni slepi študiji primerjali z retinolom.

Po 12 tednih uporabe Bakuchiol so posamezniki v študiji poročali o vidnih in velikih učinkih na: zmanjšanje gub, zmanjšanje pigmentnih madežev in boljšo elastičnost kože. *

BAKUCHIOL 4%

Je idealen izdelek za nego kože med 30. in 40. letom, saj bo koži pomagal, da na naraven način ohranja svoje funkcije in proizvaja sebi lasten kolagen.

Naravna alternativa retinolu s kar 4% koncentracijo Bakuchiola. Spodbuja proizvodnjo kolagena, zmanjšuje in svetli pigmentne madeže, izboljšuje elastičnost kože in preprečuje nastajanje gub. Ne draži kože.

Je univerzalen izdelek, ki ga lahko uporabljate za jutranjo in večerno nego.

*S. Dhaliwal, I. Rybak, S.R. Ellis, M. Notay, M. Trivedi, W. Burney, A.R. Vaughn, M. Nguyen, P. Reiter, S. Bosanac, H. Yan, N. Foolad, R.K. Sivamani: Assessment of topical bakuchiol and retinol for facial photoageing. The British Journal of Dermatology. Februar, 2019.

Vpišite svoj email, da boste vedno na tekočem!

Bodite na tekočem z našo najbolj svežo ponudbo.

Vaši podatki se boo uporabljali v skladu z našimi pogoji poslovanja.

Košarica
Začni pisati za prikaz izdelkov katere iščeš.

Prijava

Še nimaš svojega računa?