Za branje

Zakaj je naša koža kot fasada na hiši?

Ste vedeli, da več kot 80 odstotkov ljudi ravnokar vdihava visoko raven onesnaženega zraka? Ta onesnaženost iz ozračja pa se useda in lepi tudi na našo kožo.

Ko je naša kožna bariera dobra, zdrava in čvrsta, preprečuje, da bi se onesnaževalci iz ozračja uspeli vtihotapiti v našo kožo in jo poškodovali. Ko pa je naša kožna bariera porušena, pa jim damo prosto pot za uničevanje, kar prinaša precej neprijetnosti naši koži in tudi našemu počutju. In naša koža?

Zdrava kožna – prva obrambna linija kože!

Občutljiva zunanja plast kože je sestavljena iz lipidov (maščob), vključno s ceramidi, ki povezujejo celice in jih držijo v zlepljenem skupku in tako tvorijo lepo, zdravo kožo.

Nekoč sem na enem od predavanj slišala zanimivo in nazorno primerjavo: naša zdrava koža izgleda kot dobra fasada na hiši. Ko se ta zaradi fizičnih poškodb začne krušiti, se pod površino začnejo videti zidaki in vmesni omet, ki veže zidake skupaj. Zunanji vplivi kot so veter, mraz, vročina, dež … na dobri fasadi ne delajo poškodb ali vsaj ne velikih, medtem, ko se na zidakih in ometu hitro večajo poškodbe. Če želimo preprečiti propadanje zidu, moramo obnoviti fasado.

Približno tako je tudi z našo kožo. Ves čas moramo skrbeti, da bo naša »fasada« nepoškodovana in v odličnem stanju, kar nam zagotavlja zdrav, lep in sijoč videz kože.

Poškodovana kožna bariera

Občutljivo zunanjo plast kože zlahka ogrozijo pomanjkanje vlage ali maščobe v koži, kot posledica:

  • pretiranega ali neustreznega čiščenja kože z agresivnimi mili, alkoholom,
  • neustrezna uporaba kozmetičnih izdelkov, predvsem grobih in kislinskih pilingov (slednje pustite strokovnjakom).

Vse to lahko privede do prekomernega luščenja povrhnjice in posledično do:

  • vnetnih procesov,
  • bakterijskih okužb,
  • izbruhov aken,
  • izbruhov rdečice,
  • razdražene in pekoče kože,
  • pospešenega staranja kože.

Zunanja kožna bariera je živo tkivo, ne trajna struktura, zato ga je potrebno hraniti in ščititi vsak dan. Če je naša zunanja plast kože že poškodovana, kar se zgodi zelo hitro, lahko uporaba pravilno izbranih negovalnih izdelkov pomaga do hitre obnovitve njene zaščitne pregrade, s čemer se izognemo mnogim nevšečnostim, kot so srbeča, luskasta, pekoča in dehidrirana in posledično zgubana koža.

Agresivni vsakodnevni postopki

Ustrezno čiščenje kože je ključnega pomena za zdravo in lepo kožo. V želji po hitrih rezultatih, predvsem pri uporabi kislinskih pilingov, pa nas marsikdaj zanese v pretirano čiščenje in luščenje kože.

Prekomerno čiščenje kože in pretirana uporaba pilingov oziroma krem za luščenje kože, sta dva najpogostejša vzroka za poškodbo kožne bariere tako pri suhi kot mastni koži. Z obema postopkoma odstranjujemo njen naravni maščobni zaščitni sloj, ki jo varuje pred zunanjimi vplivi in onesnaženostjo.

Kako lahko pomagate izsušeni koži?

Jojobino olje je po sestavi zelo podobno kožnemu sebumu, maščobi, ki jo izločajo žleze lojnice. Porušen lipidni sloj pri mastni koži, je največkrat tudi povzročitelj nečiste kože. Ker vosek kože ne masti, temveč ji na naraven način lahko pomaga uravnovesiti izločanje sebuma, je primeren tudi za nego takega tipa kože.

Enako funkcijo ima tudi pri porušenem lipidnem sloju suhe kože, ki se kaže kot pretirano izsušena, dehidrirana in zaradi pomanjkanja kožne vlage in maščobe, prehitro zgubana koža. V obeh primerih intenzivno pomaga odpravljati te nepravilnosti.

Prav tako je jojobino olje izdatna pomoč pri zreli koži, ki sama, zaradi hormonskih sprememb, ne proizvaja več dovolj kožnega sebuma in pri kateri moramo biti še dodatno pozorni, da z ustrezno vsakodnevno nego ščitimo nežno vrhnjo plast zrele in suhe kože. Marsikatero gubo ali njeno globino si »pridelamo« sami zaradi neustrezne nege kože.

Preprečite dodatno škodo

Res, da se iz ozračja na našo kožo usedajo mikroskopsko majhni onesnaženi delci. Tega žal ne moremo preprečiti, lahko pa si pomagamo z uporabo močnih antioksidantov, ki nevtralizirajo poškodbe zaradi prostih radikalov. Govorimo o vitaminih A,C in E, ki se že naravno nahajajo v naši koži, vendar v premajhnem številu, da bi nudili celovito zaščito. S pravilno izbranimi olji lahko ponudimo koži optimalno podporo v njeni naravni samoobrambi.

Aloe vera ima še posebej veliko antioksidantov, kar pomaga preprečevati škodo zaradi vpliva škodljivih okoljskih dejavnikov. Je močen vlažilec in je bogata s polisaharidi, ki zagotavljajo dolgotrajno vlaženje kože, pomirjajo rdečico in blažijo srbeč in pekoč občutek na koži. Znana je tudi po svojih antibakterijskih in antiseptičnih lastnostih, zato lahko pomaga tudi pri odpravljanju težav pri porušeni kožni barieri in spremljajočih težavah.

Vpišite svoj email, da boste vedno na tekočem!

Bodite na tekočem z našo najbolj svežo ponudbo.

Vaši podatki se boo uporabljali v skladu z našimi pogoji poslovanja.

Košarica
Začni pisati za prikaz izdelkov katere iščeš.

Prijava

Še nimaš svojega računa?