Za branje

Zakaj akne ne bodo izginile čez noč?

Akne so vnetno stanje kože, ki potrebuje redno, sistematično nego kožo.
akne

Večkrat slišimo za čudežne izdelke, ki obljubljajo, da bo vaša koža skoraj čez noč lepa in gladka. Verjetno so nekateri res kakovostni in izjemno vplivajo na izboljšanje stanja in videza vaše kože. Zagotovo pa noben izdelek ne more poskrbeti, da poškodbe kože oziroma akne izginejo čez noč.

Za to je potrebna redna, sistematična nega kože.

POŠKODBE KOŽE

Koža je naš največji organ, njena funkcija pa je zaščita telesa pred okoljem, zaščita notranjih organov, zaščita pred poškodbami … Hkrati pa uravnava temperaturo, odvaja tekočino …

Zato sta njena nega in zaščita še tako bolj pomembni.

Če se recimo udarite in odrgnete kožo, dobite krasto, proces celjenja traja nekaj tednov. Odvisno je od posameznika, velja pa splošno povprečje, da se koža po poškodbi celi nekje od 4 do 6 tednov.

Podobno je, če se opečete. Ste kdaj kožo prislonili na vročo ponev in se opekli? Zagotovo se vam koža ni popolnoma zacelila še vsaj nekaj tednov.

Enako je z aknami in mozolji. So vnetno stanje in poškodba kože, ki potrebuje, kot vse ostale poškodbe, čas, da se zaceli.

Za razliko od poškodbe kože, kot je odrgnina ali opeklina, pa pri aknah ni potrebna samo nega obstoječega stanja ampak tudi pomoč pri preprečevanju novih vnetij.

TIPI AKEN

Akne so vnetno stanje kože, na katero vpliva hormonsko neravnovestje, pretirano izločanje hormonov v puberteti, obdobje pred menstruacijo, pa tudi uporaba neustezne, agresivne kozmetike in zunanji dejavniki, kot so onesnaženost zraka, slaba prehrana, stres in nezdrav način življenja.

Nastanejo, ker koža izloča prevelike količine loja/sebuma, zato se odebeli zunanja plast kože in zamašijo žleze lojnice. Nastane čep, komedogen, ki je lahko ogrc ali mozolj.

Zaradi zamašenih lojnic se bakterije, ki navadno živijo na koži in niso škodljive, lahko začnejo razmnoževati. Ko se naselijo v ogrcih in mozoljih, pride do vnetij in vnetnih aken. Med vnetne akne sodijo papula, pistula in cista.

VRSTE AKEN

Glede na resnost obolenja in procese, povezane z njim, od zamašitev žlez lojnic do bakterij in vnetij, ločimo tri različne vrste aken.

BLAGE AKNE

Večina ljudi se vsaj enkrat v življenju sooči z blago obliko aken. Navadno se pojavijo na T-coni, v obliki komedogenov (ogrci, mozolji), lahko se pojavi tudi kakšna papula. Navadno ne povzročajo brazgotinjenja.

ZMERNE AKNE                                                                  

Resnejša oblika aken so zmerne akne, ki se pojavljajo po celem obrazu, tudi dekolteju, hrbtu in vratu. V večini se pojavljajo papule in pustule, ki so lahko precej boleče in povzročajo tudi brazgotinjenje in hiperpigmentacijo.

HUDE/AKUTNE AKNE

Huda oblika aken prizadane različne dele telesa (obraz, hrbet, dekolte, roke …), v večjem obsegu. Pojavljajo se papule, pistule in cistične akne, ki so zelo boleče in povzročajo brazgotinjenje in hiperpigmentacijo.

IZDELKI ZA NEGO AKEN

Ne glede na različne oblike in vrste aken, sta vsem rešitvam skupni dve stvari: preprečevanje nastanka novih aken in blaženje obstoječih oziroma izboljšanje obstoječega stanja. Pomeni, da z izdelkom želimo uravnati nivo sebuma, hkrati pa poskrbeti za zmanjšanje obstoječih kožnih vnetij.

Pri blažjih in zmernih oblikah aken se lahko ob uporabi pravilne, kakovostne nege, stanje tudi zelo hitro izboljša, vsekakor pa ne gre pričakovati, da bodo akne izginile čez noč. Zato je potrebna redna in dosledna nega.

Pri hujših, akutnih oblikah aken pa je priporočljiv obisk dermatologa, ki vam bo poleg ustreznih izdelkov za nego kože, po potrebi predpisal še kakšno drugo terapijo.

Izdelki, za nego aken morajo:

  • DELOVATI PROTIVNETNO: pomagati, da se mozolji ne delajo več oziroma se tisti, ki so že ne vnamejo še naprej.
  • DELOVATI REGENERATIVNO: zmanjševati obstoječe mozolje in kožna vnetja, pomagati pri celjenju ran in izboljševati videz kože.
  • BITI NEKOMEDOGENI: imeti stopnjo komedogenosti 0, kar pomeni, da ne mašijo por in so primerni za nego mastne in aknaste kože.

SESTAVINE, KI POMAGAJO

Ker je koža, nagnjena k aknam že tako izredno občutljiva, je pomembno, da pri izboru izdelkov posvetite posebno pozornost sestavi in tipu izdelka. Izdelek naj bo čim bolj naraven, organski, saj to pomeni, da ne vsebuje nobenih dodatnih sestavin, ki bi lahko še dodatno dražile kožo.

Izberite izdelek, ki zmanjšuje kožna vnetja in hkrati pomaga pri celjenju ran. Izdelek naj bo nekomedogen (stopnja komedogenosti: 0), kar pomeni, da ne maši por in je primeren za nego mastne in aknaste kože.

LINOLNA KISLINA

Naše telo je ne proizvaja, zato jo moramo dodajati. Deluje kot antioksidant. Pomaga pri obnavljanju kolagena in ima pomembno vlogo pri ohranjanju zdrave kožne bariere, ki preprečuje izgubo vlage.

Izdelki z veliko vsebnostjo linolne kisline, poskrbijo za manjšo zamaščenost por. Mastni koži namreč primankuje linolne kisline, zato izloča več sebuma. Če boste dodali izdelek, ki vsebuje veliko linolne kisline, boste to izločanje sebuma uravnali in se bo stanje vaše kože vidno izboljšalo.

OMEGA 6 IN OMEGA 3

Esencialne maščobne kisline pomagajo zmanjšati vnetni odziv v različnih plasteh kože. Ker so akne vnetno stanje kože, esenicalne maščobne kisline pa imajo protivnetni učinek, pomagajo pri zmanjševanju nastanka novih mozoljev in pomagajo, da se obstoječi ne vnamejo še naprej.  

Zato zagotavljajo bolj zdrav videz kože in pomagajo pri zmanjšanju resnosti stanja aken.  

VITAMIN E

Je še en antioksidant. Kožo ščiti pred prostimi radikali in jo pomaga optimalno oskrbeti z vlago. Nevtralizira vse zunanje stresorje, ki uničujejo kolagen.

Vitamin E zato pripomore k obrambi kože pred poškodbami, hkrati pa nadzira proizvodnjo kolagena in elastina v koži. Zato pomaga pri hitrejšem celjenju aken in brazgotin.

NEGA AKNASTE KOŽE

Pri blažjih in zmernih oblikah aken se lahko ob uporabi pravilne, kakovostne nege, stanje tudi zelo hitro izboljša, vsekakor pa ne gre pričakovati, da bodo akne izginile čez nočZato je potrebna redna in dosledna nega.

  • ČIŠČENJE KOŽE: Kožo z aknami čistimo dvakrat dnevno, nikoli z agresivnimi izdelki, ampak uporabljamo mlačno vodo in čim bolj nevtralne, blage izdelke za čiščenje kože. S čiščenjem oziroma umivanjem obraza, hrbta, dekolteja … ne pretiravajte (več kot dvakrat dnevno), saj lahko s tem kožo še dodatno izsušite, kar bo povročilo še večjo tvorbo sebuma in s tem lahko povečanega števila aken.
  • NEGA: Po čiščenju nanesemo dvakrat dnevno izdelek za nego kože. Najbolje je, da uporabljamo izdelke s pipeto. Da izdelek ne pride v stik z drugimi deli telesa in je nanos neoporečen. Kožo negujte redno. Če je le mogoče, se izogibajte nanosu ličil.

OLJA ZA NEGO

Če se sprašujete, ali je normalno, da na mastno kožo nanašamo olje, je vaše vprašanje povsem na mestu. A vseeno, ni prav nobenega razloga za skrb. Olje se zelo hitro vpije v kožo in ne pušča mastnega sijaja.

Organska, hladno stisnjena olja vsebujejo tudi vse prvobitne sestavine, ki jih olja vsebujejo ob pridelavi. To pomeni, da ohranijo moč vseh dragocenih sestavin, saj niso termično obdelana in se bolje vpijajo v kožo kot ostali izdelki.

Izjemno dobra stvar olj za nego kože je tudi ta, da so izjemno varčna. To pomeni, da potrebujete majhno količino in zato en izdelek zdrži zelo dolgo časa.

Eno od takih, je olje žafranike, ekološko olje za nego aken in mozoljev:

  • Deluje protivnetno.
  • Ne maši por, ker ni komedogeno.
  • Pospešuje regeneracijo kože.
  • Izboljšuje elastičnost kože.
  • Izboljšuje videz aken in vnetij.

Če povzamemo, je za nego aknaste kože najpomembneje, da jo dobro očistite. Vsak dan. Dvakrat na dan. Po čiščenju pa redno nanašajte izdelek za nego aknaste kože.

Če boste izbrali izdelek, ki ni komedogen, deluje protivnetno in regenerativno, se bi vam ob redni uporabi moralo izboljšati stanje kože.

Razumemo, da je aknasta koža izjemno neprijetna, a verjamemo, da ne boste obupali pri redni negi.

Vpišite svoj email, da boste vedno na tekočem!

Bodite na tekočem z našo najbolj svežo ponudbo.

Vaši podatki se boo uporabljali v skladu z našimi pogoji poslovanja.

Košarica
Začni pisati za prikaz izdelkov katere iščeš.

Prijava

Še nimaš svojega računa?