Za branje

Vitamin D: uporaba v kozmetičnih izdelkih

Velja prepričanje, da poleti, na soncu, pod vplivom UVB-žarkov, telesu priskrbimo zaloge vitamina D, ki vpliva na številne telesne funkcije, ki pozitivno vplivajo na izboljševanje imunskega sistema. Vse bolj pa ugotavljamo, da te zaloge še zdaleč niso dovolj za celo nesončno sezono, od marca do oktobra, morda zdržijo le nekaj tednov.

Kaj je vitamin D?

Je edini vitamin, ki ga naše telo lahko proizvaja samo in vpliva na večino kemičnih procesov v našem telesu, od živčnih, do možganskih in kostnih. Telo ščiti pred virusnimi in bakterijskimi okužbami, poskrbi za ohranjanje zdravja in je odgovoren za vzdrževanje nivoja kalcija v krvi.

Največ vitamina D dobimo z izpostavljanjem sončnim žarkom, ker pa tega ne moremo početi celo leto, moramo vitamin D dodajati s prehrano. Najbogatejša z vitaminom D živila so: ribe (losos, tuna, skuša), jajca, ribje olje, jetra, surovo maslo, polnomastna mleko in jogurt … Ker pa ta navadno ne zadovoljni dnevnih potreb po vitaminu D, se vse bolj poslužujemo tudi jemanja prehranskih dopolnil.

Vitamin D: pomanjkanje

Do pomanjkanja vitamina D lahko pride pri kateri koli starosti, kaže pa se v slabšem imunskem sistemu in povečanju okužb v telesu, dolgotrajno pomanjkanje lahko povroči tudi hujše zaplete. Najbolj ogroženi so najmlajši in starejši, saj vitamin D ohranja močne kosti in mišice, pomanjkanje lahko vodi tudi v osteoporozo.

Med ostale znake pomanjkanja vitamina D lahko sodijo:

  • šibek imunski sistem in dovzetnost za okužbe
  • težave s črevesjem in prebavnim traktom
  • bolečina in šibkost v mišicah, splošen občutek šibkosti
  • utrujenost, izčrpanost in nihanje razpoloženja
  • težave z nihanjem sladkorja v krvi, kar se lahko pozna na spremembi telesne teže

Zato je pomembno, da poskrbimo za dovoljšnje dnevne količine vitamina D tudi v manj sončnih časih. Priporočen dnevni vnos vitamina D za odrasle je 20 µg.

Vitamin D v kozmetičnih izdelkih

Vitamin D pa ni ključen samo za naše telo, ampak ga je pripročljivo dodajati oziroma uporabljati tudi za nego kože. Je namreč antioksidant, ki se pomaga boriti proti prostim radikalom, znižuje oksidativni stres kože, zato pozitivno vpliva na mladostnejši izgled kože in manj vidne gube.

Poleg tega lahko deluje protivnetno in lahko pripomore k izboljšanju specifičnih stanj kože, kot so luskavica, opekline, rane, akne, piki insektov, ekcemi … Izdelki z vsebnostjo vitamina D vidno izboljšujejo rdečico in druge poškodbe kože. Nekateri celo pravijo, da bo vitamin D v negi kože postal novi vitamin C.

Za najboljše rezultate se priporoča uporaba vitamina D v oljno-baziranih kozmetičnih izdelkih, kot so kapljice ali oljni serumi, najboljše pa boste njegov potencial izkoristili ob uporabi ekoloških, hladno stiskanih olj. Med njih sodita organsko aloe vera olje in organsko konopljino olje.

Vpišite svoj email, da boste vedno na tekočem!

Bodite na tekočem z našo najbolj svežo ponudbo.

Vaši podatki se boo uporabljali v skladu z našimi pogoji poslovanja.

Košarica
Začni pisati za prikaz izdelkov katere iščeš.

Prijava

Še nimaš svojega računa?