Za branje

Retinol: kaj je in kako ga lahko nadomestimo?

retinol

Tisti, ki ste se kdaj srečali z izdelki za nego kože, ste zagotovo že slišali za retinol, eno najbolj poznanih sestavin v kozmetičnih izdelkih proti staranju kože. Obliko vitamina A v različnih oblikah najdemo tako v izdelkih proste prodaje, kot tudi v izdelkih na recept.

Retinol ima mnogo pozitivnih učinkov, a je poznan tudi kot ena od sestavin, ki ima lahko tudi veliko stranskih učinkov na kožo.

KAJ JE RETINOL?

Retinol je oblika vitamina A, ki je lahko rastlinskega ali živalskega izvora. Je najmočnejša oblika vitamina A v izdelkih za nego kože, ki ga lahko kupimo v prosti prodaji.

Retinol je celični sporočevalec, ki naroči proizvodnjo novih in mlajših (proizvodnja kolagena) ali pa bolj zdravih celic (obnova kožnih celic).

Na tak način poskrbi za:

  • Bolj elastično in napeto kožo.
  • Manj gub(ic) in strij.
  • Izboljšanje videza pigmentnih madežev.
  • Poenotenje tena koža.
  • Zmanjšane pore in odpravljanje aken.
  • Svežo, zdravo in manj utrujeno kožo.

V kozmetični negi ga tako uporabljamo predvsem proti staranju kože in negi aknaste kože.

UPORABA RETINOLA

Retinol lahko uporabljamo samostojno ali v kombinaciji z drugimi izdelki. V negi pa ga uporabljamo samo zvečer, saj ni fotostabilen. Ob uporabi retinola pa je nujna tudi uporaba kreme z zaščitnim faktorjem.

STRANSKI UČINKI RETINOLA

Poleg tega, da retinol ni fotostabilen, je tudi ena od kozmetičnih sestavin, pri kateri beležimo veliko začetnih reakcij na uporabo izdelka in stranskih učinkov.

Pri uvajanju nege kože z retinolom, se svetuje postopno uvajanje (manjše koncentracije, manjkrat tedensko), saj sta kožna rdečica in luščenje kože eni od pogostih reakcij. Zato ga veliko uporabnikov že v začetni fazi tudi neha uporabljati.

Retinol pogosto tudi draži kožo, zato ni primeren za ljudi z občutljivo kožo, kožnimi nepravilnostmi in alergijami, odstvetujejo ga tudi nosečnicam in doječim materam.

NARAVNA ALTERNATIVA RETINOLU

Bakuchiol je naravna rastlinska alternativa retinolu in izjemno podobna delovanju retinoidov, vendar pa veliko nežnejša do kože.

Je 100% naravna učinkovina, pridobljena iz semen babchi. Je aktivna sestavina, ki stimulira receptorje za proizvodnjo kolagena v koži. Vsebuje številne fitokemikalije, kožo ščiti pred prostimi radikali in je močan antioksidant.

Bakuchiol je na trgu že zelo dolgo, vendar je njegova pribljubljenost uporabe v kozmetične namene dosegla nov nivo leta 2019, z objavo njegovih pozitivnih učinkov na kožo, ki so bili objavljeni v British journal of Dermatology, kjer so ga v dvojni slepi študiji primerjali z retinolom.

BAKUCHIOL VS. RETINOL

Razlika med njima je v manjšem tveganju neželenih učinkov. Retinoidi so lahko precej dražeči na koži in puščajo kar nekaj stranskih učinkov, kot so suhost kože, pekoč občutek, luščenje, zbadanje in občutljivost na UV-svetlobo. Zato Bakuchiol postaja vedno bolj iskan in priljubljen v serumih in kremah, kot nežnejša alternativa retinolu.

bakuchiol tabela

PREDNOSTI BAKUCHIOLA

  • Naravna alternativa retinolu.
  • Nima nobenih stranskih učinkov retinola.
  • Je fotostabilen: uporablja se ga tudi podnevi.
  • Ne draži kože.
  • Rastlinskega izvora, prijazen veganom.

Bakuchiol je zaradi svojih nedražečih značilnosti primeren za vse tipe kože, tudi izjemno občutljivo.  Ker mu pripisujejo tudi antioksidativno in antiseptično delovanje, je izredno primeren tudi za nego aknaste kože.

  • Zmanjšuje videz gub.
  • Preprečuje staranje kože.
  • Ohranja elastičnost in čvrstost kože.
  • Spodbuja proizvodnjo kolagena.
  • Zmanjšuje pigmentne madeže.
  • Izenačuje ten kože.
  • Ublaži akne in mozolje.
  • Ne draži kože.

Bakuchiol dobro sodeluje tudi z ostalimi učinkovinami, zato ni omejitev pri kombinaciji z drugimi kozmetičnimi izdelki.

Vpišite svoj email, da boste vedno na tekočem!

Bodite na tekočem z našo najbolj svežo ponudbo.

Vaši podatki se boo uporabljali v skladu z našimi pogoji poslovanja.

Košarica
Začni pisati za prikaz izdelkov katere iščeš.

Prijava

Še nimaš svojega računa?