Za branje

Si tudi vi uničujete kožo?

Čiščenje in piling sta ključna dela naše rutine nege kože, toda ali je mogoče pretiravati in povzročiti več škode kot koristi? 

Ne glede na tip kože je čiščenje kože nujno vsaj enkrat na dan. Ustrezno čiščenje je ključnega pomena za ohranjanje zdrave kože in njenega dobrega delovanja in izgleda.  Vendar se lahko pretirano čiščenje, uporaba pilingov, retinolov …, v prizadevanju za zavidljiv sijaj kože izkaže za problematično. Ravnovesje je ključno za ohranjanje zdrave in lepe kože. Si tudi vi uničujete kožo?

Preveč oziroma prepogosta uporaba

  • Pilingov s preostrimi delci.
  • Retinola s previsokimi odmerki, uporabljenega  v upanju, da bolj, ko se koža lupi, bolje deluje.
  • Iglanja ali rolanja z iglicami slabe kakovosti, ki se med tretmajem ukrivljajo in dobesedno razmesarijo površino kože.
  • Različnih IPL-aparatov za domačo uporabo, ki vam kot končni rezultat prinesejo le pretirano izsušeno kožo, v kombinaciji z retinoli pa »skurjeno« povrhnjico kože.

Vse našteto slej kot prej pripelje do močno poškodovane kože, za katero boste potrebovali kar dolgo časa, da ji boste povrnili naravno zdravje in sijoč izgled. Določenih brazgotinastih posledic, ki vam lahko ostanejo po takih intenzivnih domačih posegih, pa brez zdravniške pomoči ne boste več odpravili. Na tak način si uničujete kožo.

Škoda, ki si jo delamo sami.

Kozmetičarka Mojca Rode pove:

‘V zadnjih nekaj letih opažam, da v našem salonu išče pomoč kar precej strank, ki so si v upanju in želji po hitrih rezultatih z neustrezno, predvsem pa pretirano intenzivno domačo nego, zelo poškodovale kožo. Opažam predvsem mikro brazgotine, luskasto in pordelo kožo, ki dajejo koži »usnjeno« teksturo in so za odpravljanje precej zahtevne.

Noben od zgoraj naštetih tretmajev ni škodljiv za kožo. Škodo povzroča le njihova nenehna in prekomerna uporaba. Bistvo večine teh tretmajev je nadzorovano spodbujanje »poškodb« kože, kar ima za posledico proizvodnjo kolagena oziroma jih telo zaceli s proizvodnjo »nove« kože.

Toda, če prepogosto povzročamo poškodbo kože, ta nikoli ne pride v fazo zdravljenja. Zato še naprej  poslabšujemo stanje vnetnega procesa na  svoji koži, namesto da bi ji pustili čas, da se po takem posegu popolnoma »pozdravi« in ji med tem pomagali k hitrejšemu okrevanju z naravnimi kozmetičnimi proizvodi.’

Ustavite se!

Svojo kožo želite spodbuditi, ne pa dražiti! Si uničujete kožo?

Če vam karkoli od zgoraj naštetega »odmeva« in če je vaša koža napeta, boleča, rdeča ali žareča (pa ne v dobrem smislu), stopite korak nazaj in naredite premor s takimi domačimi tretmaji, da se vaša koža umiri in se obnovi njen zaščitni plašč, ki ste ga poškodovali.

Prenehajte uporabljati izdelke, ki vsebujejo retinol in C vitamin, opustite pilinge in iglanje kože in se osredotočite na tiste, ki kožo negujejo, vlažijo in obnavljajo. Poškodovana koža ima porušen lipidni-maščobni sloj in je običajno zelo suha in luskasta. 

Pri njeni obnovi ji lahko pomagate z Jojobinim oljem, ki je po sestavi zelo podobno kožnemu sebumu-maščobi, ki jo izločajo žleze lojnice in ga pri poškodovani koži primanjkuje.

Zahvaljujoč dragocenim sestavinam jojobinega olja, ki popravlja in ohranja zdravo kožno bariero, koža ponovno najde ravnovesje in ohranja napetost in vitalnost.

Ko se koža umiri

Ko se bo koža umirila in pozdravila (to lahko traja tudi več mesecev), ne uporabljajte pretirano močnih kozmetičnih izdelkov, predvsem pa jih ne uporabljajte skupaj v prevelikih količinah.

Piling uporabljajte največ 1 x tedensko, vendar se predhodno posvetujte z zdravnikom ali strokovnjakom, kakšen je za vašo kožo najustreznejši, da ne boste spet delali prevelike škode vaši koži. Po pilingu nanesite hranilno masko, nikakor pa ne retinola!

Retinol uporabljajte v nizkih koncentracijah 2 x tedensko za nočno nego, čezenj pa obvezno nanesite bogato hranilno kremo.

Združevanja pilinga in retinola, pa se ne poslužujte, ker lahko povzroči veliko škode na vaši koži, kar se bo pokazalo kot pordela in luskasta koža.

In še namig …

Vsaj 2 krat na teden si na obraz nanesite 1 žlico kisle ali sladke smetane in vmasirajte v kožo. Čez uro ali dve pa sperite s kože in kožo namažite z dobrim naravnim oljem.

Vpišite svoj email, da boste vedno na tekočem!

Bodite na tekočem z našo najbolj svežo ponudbo.

Vaši podatki se boo uporabljali v skladu z našimi pogoji poslovanja.

Košarica
Začni pisati za prikaz izdelkov katere iščeš.

Prijava

Še nimaš svojega računa?