Za branje

Komedogenost: kaj je komedogeno in kaj to pomeni?

Komedogenost izdelka po domače pomeni oziroma najlažje razložimo s tem, da je to izdelek, ki maši pore.

Ker te izdelki vsebujejo snovi, ki mašijo pore, skupaj z nečistočami na povrhnjici kože in prevelikim izločanjem sebuma, motijo procese naše kože, se naselijo v pore in povzročajo razna kožna vnetja, kot so mozolji, akne, ogrci in druge nevšečnosti.

Komedogenost v kozmetičnih izdelkih ocenjujemo z ocenami od 0 do 5, pri čemer 0 označuje najmanjšo komedogenost, 5 pa največjo.

Lestvica komedogenosti glede na stopnjo mašenja por

 • 0: ne maši por
 • 1: izjemno nizka verjetnost mašenja por
 • 2: večinoma ne maši por
 • 3: zmerna verjetnost mašenja por
 • 4: velika verjetnost mašenja por
 • 5: skoraj vsem maši pore

Ko izbirate izdelke, preverite njihovo stopnjo komedogenosti, nasvet, ki ga vedno lahko upoštevate je, da je dober pokazatelj manjše komedogenosti izdelka visoka vsebnost linolne kisline v izdelku, saj ta kožo regenerira in deluje protivnetno.

Ni pa komedogenost škodljiva oziroma ne povzroča večjih težav tistim, ki imate suho ali normalno kožo. Tudi ni pravila, saj vsaka koža odreagira drugače. Nekatere komedogene sestavine imajo namreč več funkcij, med drugimi dobro mazljivost, vlaženje in hranjene kože. Paziti pa morate, da so izdelki in sestavine res organski in ekološki.

Zagotovo pa ni priporočljiva uporaba komedogenih izdelkov za tiste z mastno kožo, nagnjeno k aknam in mozoljem. Za vas so najboljši izdelki s komedogeno stopnjo 0 ali 1.

Izdelki s komedogeno stopnjo 0

 • Konopljino olje
 • Arganovo olje
 • Aloe vera olje
 • Olje žafranike
 • Šipkovo olje
 • karitejevo maslo

Med najbolj komedogene sestavine, sploh če so v izdelkih uporabljene v velikih količinah, pa sodijo: lauric acid, cetearyl alcohol, ethylhexyl palmitate, acetylated lanolin, octyl palmitate, oleyl alcohol, capric triglicerid, myrstyl lacate, hexadexly alcohol, paraffin, petrolatum, algae extract, sodium chloride, oleth-3…

Najboljše za svojo kožo boste naredili, če izbirate izdelke, ki so primerni za vaš tip kože, ter so naravni, ekološki in organski, saj boste na ta način poskrbeli, da res uporabljate izdelke z najbolj kakovostnimi sestavinami.

Najbolj pogosta vprašanja

 1. Ali so komedogeni izdelki škodljivi?

Ne, stopnja komedogenosti ne pomeni, da so oziroma koliko so izdelki škodljivi. Pove samo toliko, koliko mašijo pore. Vseeno pa bodite pri nakupu pozorni, da so izdelki organski in ekološki2.

2. Kaj so dobre plati komedogenih izdelkov?

Nekatere komedogene sestavine imajo več funkcij, med drugimi dobro mazljivost, vlaženje in hranjene kože, uporablja pa se jih tudi za boljšo strukturo izdelka

3. Ali so komedogeni izdelki primerni za kožo z aknami, mozolji in porami?

Ne, komedogenih izdelkov se ne priporoča za nego mastne ali aknaste kože, saj tisti s stopnjo 3+ res še dodatno mašijo pore in dodatno mastijo kožo. Za tako kožo se priporoča popolnoma nekomedogene izdelke kot so konopljino, aloe vera ali arganovo olje.

4. Kako je s komedogenimi izdelki za nego suhe in/ali normalne kože na obrazu?

Če vaša koža ni nagnjena k aknam ali nima prevelikih por, potem ni omejitev, da ne bi smeli uporabljati tudi izdelkov z višjo stopnjo komedogenosti. Vsaka koža pa odreagira drugače, kar pomeni, da je potrebno pametno izbrati izdelke za nego kože.

5. Kaj pa komedogenost pri izdelkih za nego telesa?

Koža telesa ni tako dovzetna ali občutljiva, zato pri izbiri izdelkov za nego telesa komedogenost ni tako pomemben faktor. Če imate pa tudi na koži telesa težave s povečanimi porami, pa predlagamo izdelke z manjšo stopnjo komedogenosti.

Vpišite svoj email, da boste vedno na tekočem!

Bodite na tekočem z našo najbolj svežo ponudbo.

Vaši podatki se boo uporabljali v skladu z našimi pogoji poslovanja.

Košarica
Začni pisati za prikaz izdelkov katere iščeš.

Prijava

Še nimaš svojega računa?