Za branje

Kolagen: kaj je kolagen in zakaj ga potrebujemo?

Po 20 letu telo proizvaja vedno manj kolagena, kar se najhitreje in najizrazitejše pozna prav na naši koži. Kaj lahko storimo?
Kaj je kolagen in zakaj ga potrebujemo.

Kolagen, ki mu nekateri pravijo tudi ključ do mladostnega izgleda, v telesu opravlja več različnih in pomembnih funkcij. Pravijo mu tudi lepilo.  

Kaj je kolagen?

Kolagen je telesu lastna beljakovina (protein), ki je v našem telesu najpogostejša in predstavlja kar  35 % vseh naših beljakovin. Najdemo ga v tkivih, mišicah, kosteh, žilah, koži, laseh, nohtih … Je del našega vezivnega tkiva.

Beseda kolagen izhaja iz grške besede ‘kolla’, kar pomeni lepilo. Kolagen podpira organe in telesna tkiva ter vpliva na njihovo (dobro) stanje, strukutro in elastičnost.

Telo kolagen proizvaja samo, a njegova proizvodnja z leti začne drastično upadati. Največ kolagena sami proizvedemo nekje do 20 leta, potem pa naj bi letno izgubljali 1 % proizvodnje kolagena, kar pomeni, da pri 40 letih naše telo proizvaja tudi do polovico manj kolagena.

Vrste kolagena

V našem telesu najdemo več kot 25 vrst kolagena. Nekatere imajo posebne funkcije, spet druge najdemo samo v določenih vrstah tkiva. Med vsemi najbolj izstopajo 4 tipi kolagena, pri čemer tip 1  predstavlja veliko večino kolagena v našem telesu.

Za našo kožo pa sta pomembna predvsem kolagen tipa 1 in kolagen tipa 3.

Kolagen TIP 1

Najpogostejši in najbolj zastopan tip kolagena v našem telesu. Ta prevladujoči protein v naši koži je pomemben gradnik pri preprečevanju staranja kože oziroma pri anti-age negi.

Kolagen TIP 3

Drugi najpogostejši tip kolagena v naši koži najdemo predvsem v mehkih tkivih, njegova ključna prednost pa je zagotavljanje elastičnosti tkiv. Povezuje se s kolagenom tipa 1.

Ostali tipi kolagena so v našem telesu manj zastopani, a imajo kljub temu pomembno vlogo.

Pomanjkanje kolagena

Pomanjkanje kolagena je najbolj in najhitreje vidno na naši koži. Ta postane manj elastična, čvrsta. Na obrazu se začejo pojavljati gubice, po telesu pa naša koža upade, pojavijo se lahko tudi celulit, strije …

Manjša proizvodnja kolagena pa se odraža tudi v razcepljenih lasnih konicah, lomljivih in razcepljenih nohtih, slabšem mišičnem tonusu, bolečinah v kosteh in sklepih …

Dejavniki, ki znižujejo delež kolagena

Naše telo z leti že tako zmanjšuje proizvodnjo kolagena, obstajajo pa dejavniki, ki proizvodnjo kolagena še dodatno zavirajo.

Med najpogostejše sodijo:

 • Pomanjkanje vitamina C, antioksidantov in cinka.
 • Slaba prehrana: preveč sladkorja in rafiniranih ogljikovih hidratov, podrta črevesna flora.
 • UV-sevanja: prevelika izpostavitev soncu in preslaba zaščita kože.
 • Nezdrav življenjski slog: premalo gibanja, preslabo spanje.
 • Stres: visoka raven stresa in hormona kortizol.

Z upoštevanjem zgornjih dejavnikov boste telesu pomagali pri proizvodnji kolagena.

Naravna spodbuda kolagena

Ker kolagen z leti začne upadati je pomembno, da poskušamo na naravni način spodbuditi njegovo proizvodnjo oziroma ga telesu dodajamo.

 • Hrana, bogata z aminokislinami: stročnice (grah, leča, čičerika) in zelenjava (korenje, špinača, motovilec).
 • Vitamin C, ki ga najdete v citrusih, borovnicah, papriki, brokoliju, zelju …, koži pa ga dodajate tudi z olji, serumi in kremami.
 • Antioksidanti: najdete jih v zelenem čaju, granatnem jabolku … in v določenih naravnih oljih, ki jih lahko nanašate neposredno na kožo.
 • Zaščita kože: svojo kožo začitite pred soncem, mrazom, vetrom. Redno čistite in negujte kožo. Za zaščito kože je najbolj primerno Organsko olje Aloe Vera.

Kolagen pa lahko telesu dodajate tudi v obliki raznih prehranskih dopolnil.

Kolagen in koža

Kolagen sestavlja približno 70 % naše kože, ostali del predstavlja voda. To je eden od razlogov, zakaj se pomanjkanje kolagena najhitreje in najizraziteje vidi na naši koži.

Z vsemi zgornjimi koraki in pravilnimi izdelki za nego kože, boste poskrbeli, da:

 • Bo vaša koža bolj elastična in napeta.
 • Bo izgledala bolj sveže, zdravo in manj utrujeno.

Ne pozabite, naše telo začne manj kolagena proizvajati že po 20 letu.

Izdelki, ki spodbujajo proizvodnjo kolagena

Sam kolagen v kremah nima resnega učinka, saj ne more prodirati skozi plasti kože. Imajo pa učinek olja in kreme, ki vsebujejo sestavine, ki spodbujajo kožo k proizvodnji lastnega kolagena oziroma pospešujejo proces obnavljanja kolagena v koži in upočasnijo njegovo razgradnjo.

Med njimi so:

 • Vitamin A: kožo ščiti pred vplivi okolja, kot so sončni žarki in mraz. Vitamin A pospešuje obnovo kože in krepi njeno površino.
 • Vitamin C: spodbuja tvorbo kolagena in posvetljuje kožo.
 • Vitamin E: ščiti pred prostimi radikali in pomaga optimalno oskrbeti kožo z vlago.
 • Linolna kislina: zmanjšuje pojav staranja. Pomaga pri obnavljanju kolagena in ima pomembno vlogo pri ohranjanju zdrave kožne bariere, ki preprečuje izgubo vlage.
 • Esencialne kisline (Omega 3 in Omega 6) imajo anti age učinek in pomagajo pri zaščiti kože pred poškodbami sončenja.

Izdelki naj bodo čim bolj ali čisto naravni/organski in v obliki olja za nego kože.

Bakuchiol

Bakuchiol je trenutno ena izmed sestavin v pomlajevalnih kozmetičnih izdelkih, o kateri se največ govori. Spodbuja nastajanje kolagena, s čimer ohranja čvrstost, elastičnost in gostoto kože, hkrati pa zmanjšuje drobne linije in gube.

Bakuchiol je 100% naravna učinkovina, pridobljena iz semen babchi. Je aktivna sestavina, ki stimulira receptorje za proizvodnjo kolagena v koži. Vsebuje številne fitokemikalije.

Njegova sestava ni podobna retinolu, vendar prav tako stimulira retinoidne receptorje, ki so odgovorni za sintezo kolagena v prvi plasti dermisa in spodbuja obnovo celic na površini, kar vodi do glajenja kože.

Prednosti Bakuchiola:

 • Nima nobenih stranskih učinkov retinola.
 • Je fotostabilen: uporablja se ga tudi podnevi.
 • Ne draži kože.
 • Rastlinskega izvora, prijazen veganom.

Bakuchiol spodbuja nastajanje kolagena, s čimer ohranja čvrstost, elastičnost in gostoto kože, hkrati pa vidno zmanjšuje drobne linije in gube. Njegova sestava ni podobna retinolu, vendar prav tako stimulira retinoidne receptorje, ki so odgovorni za sintezo kolagena v prvi plasti dermisa in spodbuja obnovo celic na površini, kar vodi do glajenja kože.

 • Pospešuje obnovo kože.
 • Zmanjšuje, svetli pigmentna znamenja.
 • Pomaga upočasniti staranje in nastajanje gub.
 • Ohranja elastičnost in čvrstost kože.
 • Spodbuja regeneracijo kože.
 • Ne draži kože.

Vpišite svoj email, da boste vedno na tekočem!

Bodite na tekočem z našo najbolj svežo ponudbo.

Vaši podatki se boo uporabljali v skladu z našimi pogoji poslovanja.

Košarica
Začni pisati za prikaz izdelkov katere iščeš.

Prijava

Še nimaš svojega računa?