Za branje

Bakuchiol: alternativa retinolu

Bakuchiol je trenutno ena izmed sestavin v pomlajevalnih kozmetičnih izdelkih, o kateri se največ govori. Spodbuja proizvodnjo kolagena, zmanjšuje in svetli pigmentne madeže, izboljšuje elastičnost kože in preprečuje nastajanje gub. Ne draži kože.
Bakuchiol 4%: naravna alternativa retinolu

KAJ JE BAKUCHIOL?

Bakuchiol (izgovarjava: bakučiol) je 100% naravna učinkovina, pridobljena iz semen babchi. Je aktivna sestavina, ki stimulira receptorje za proizvodnjo kolagena v koži. Vsebuje številne fitokemikalije.

Njegova sestava ni podobna retinolu, vendar prav tako stimulira retinoidne receptorje, ki so odgovorni za sintezo kolagena v prvi plasti dermisa in spodbuja obnovo celic na površini, kar vodi do glajenja kože.

Rastlino, iz katere prihaja Bakuchiol, Psoralea Corylifolia, najdemo v nekaterih azijskih državah, kot so Indija, himalajske regije Pakistana in Kitajske. Je divja vrsta, ki se že stoletja uporablja v ajurvedski medicini.

Bakuchiol je na trgu že zelo dolgo, vendar je njegova priljubljenost uporabe v kozmetične namene dosegla nov nivo leta 2019, z objavo njegovih pozitivnih učinkov na kožo, ki so bili objavljeni v British journal of Dermatology, kjer so ga v dvojni slepi študiji primerjali z retinolom.

Po 12 tednih uporabe Bakuchiol so posamezniki v študiji poročali o vidnih in velikih učinkih na: zmanjšanje gub, zmanjšanje pigmentnih madežev in boljšo elastičnost kože. *

‘Sem veganka in uporabljam izključno naravna olja in kreme za obraz in telo. Vedno zahtevam na vpogled tudi certifikat, kot dokazilo, o poreklu izdelka. Bakuchiol sem kupila v kozmetičnem salonu, nisem pa pričakovala takšnega učinka na kožo, kot se je pokazal po 3 mesecih redne uporabe 2 x na dan.’
(Špela L., Ljubljana, 53 let
)

BAKUCHIOL VS. RETINOL: KAJ JE RAZLIKA?

V procesu staranja koža izgublja elastičnost, zaradi različnih notranjih in zunanjih dejavnikov pa se na koži pojavljajo gube, pigmentacije in druge nepravilnosti. Ena od najpogostejših učinkovin, ki jo v boju s staranjem kože dodajamo  v kozmetične izdelke, so retionoidi. Retinoidi so ime skupine sestavin vitamina A (retinol) in njegovih derivatov.

Kljub temu, da je retinol pogosto uporabljena in učinkovita sestavina, pa je značilnost retinola tudi ta, da je potrebno biti z njegovo uporabo zelo previden, saj ima lahko tudi kar nekaj stranskih učinkov. Med njih sodijo: pekoč občutek, luščenje kože, rdečica …

Razlika med njima je v manjšem tveganju neželenih učinkov. Retinoidi so lahko precej dražeči na koži in puščajo kar nekaj stranskih učinkov, kot so suhost kože, pekoč občutek, luščenje, zbadanje in občutljivost na UV-svetlobo. Zato Bakuchiol (bakučiol) postaja vedno bolj iskan in priljubljen v serumih in kremah, kot potencialno nežnejša alternativa retinolu.

Prednosti Bakuchiola:

  • Nima nobenih stranskih učinkov retinola.
  • Je fotostabilen: uporablja se ga tudi podnevi.
  • Ne draži kože.
  • Rastlinskega izvora, prijazen veganom.
Primerjava Bakuchiol in Retinol.
Primerjava Bakuchiol in Retinol.

ZNAČILNOSTI

Bakuchiol je zaradi svojih nedražečih značilnosti primeren za vse tipe kože, tudi izjemno občutljivo.

  • Pospešuje obnovo kože.
  • Zmanjšuje, svetli pigmentna znamenja.
  • Pomaga upočasniti staranje in nastajanje gub.
  • Ohranja elastičnost in čvrstost kože.
  • Spodbuja regeneracijo kože.
  • Ne draži kože.

Dobro sodeluje tudi z ostalimi učinkovinami, zato ni omejitev pri kombinaciji z drugimi kozmetičnimi izdelki.

UPORABA

Uporabljamo ga dvakrat dnevno, zjutraj in zvečer. Nanesemo ga na očiščeno kožo. Zaradi dobre mazljivosti, sta dovolj dve kapljici zjutraj in dve zvečer. Zjutraj lahko na kožo po Bakuchiolu nanesete dnevno kremo ali zaščitni faktor, zvečer pa to ni potrebno.

BAKUCHIOL 4%

ZA Naturel Bakuchiol 4% s kar 4% koncentracijo Bakuchiola. Spodbuja proizvodnjo kolagena, zmanjšuje in svetli pigmentne madeže, izboljšuje elastičnost kože in preprečuje nastajanje gub. Ne draži kože.

‘Že po prvi uporabi (zvečer) uaaauuu… Zjutraj brez gubic okoli oči in spočit videz obraza. Imam sicer kožo (skoraj) brez napak. Motile so me gubice okoli oči. Bakuhiol jih dobesedno “radira”. Po uporabi je koža softy in make up se super fixira na kožo. Bakuchiol je must have na moji kozmetični polici! :)’
(Ajda B., Vrhnika, 32 let)

*S. Dhaliwal, I. Rybak, S.R. Ellis, M. Notay, M. Trivedi, W. Burney, A.R. Vaughn, M. Nguyen, P. Reiter, S. Bosanac, H. Yan, N. Foolad, R.K. Sivamani: Assessment of topical bakuchiol and retinol for facial photoageing. The British Journal of Dermatology. Februar, 2019.

Vpišite svoj email, da boste vedno na tekočem!

Bodite na tekočem z našo najbolj svežo ponudbo.

Vaši podatki se boo uporabljali v skladu z našimi pogoji poslovanja.

Košarica
Začni pisati za prikaz izdelkov katere iščeš.

Prijava

Še nimaš svojega računa?