Za branje

Akne: Kaj razkriva področje obraza, kjer se pojavijo?

akne področje

Tisti, ki se spopadamo z aknami, zagotovo poznamo: ‘Ta mozolj se mi ves čas pojavlja/naredi na istem mestu.’ Ali pa: ‘Te akne. Spet imam izbruh mozoljev na bradi.’

Na nastanek aken vpliva hormonsko neravnovestje, pretirano izločanje hormonov v puberteti, obdobje pred menstruacijo, pa tudi uporaba neustezne, agresivne kozmetike in zunanji dejavniki, kot so onesnaženost zraka, slaba prehrana, stres in nezdrav način življenja.

Obstaja veliko različnih teorij, o tem, kaj razkriva področje, kjer se pojavijo. Nekatere so podprte znanstveno, druge izhajajo iz aryuvede, nekatere iz drugih ved in področij.

Zbrali smo nekaj najpogostejših, ki niso zdravstveni nasveti in ne veljajo za vse, ampak zgolj usmeritve, ki vam morda lahko pomagajo pri uspešnejšemu boju z aknami.

ČELJUST

Akne v na bradi in čeljusti pogosto povezujemo s hormonskim neravnovesjem, lahko pa so tudi posledica težav z ledvicami. Pri ženskah se na teh delih pogosteje pojavljajo v času menstruacije in/ali ovulacije. Pogosto pa te dele akne prizadanejo tudi v času pubertete. Pomagate si lahko z zadostno hidracijo, povečanjem vnosa zelenjave, počitkom in čim manj dotikanja območij z aknami.

BRADA /OKOLI UST

Akne na spodnjem delu brade in okoli ust pogosto povezujemo s težavami s črevesjem in prebavo, napihnjenostjo, vetrovi in zaprtjem. Lahko se pojavijo ali njihovo stanje še poslabša zaradi konstantnega dotikanja brade. Pomagate si lahko z zdravo prehrano, kot je povečanje vnosa vlaknin in izogibanje nezdravi (ocvrti ipd.), preveč začinjeni … hrani.

LICA

Akne na licih lahko sprožajo ali še poslabšajo zunanji dejavniki, kot so:

  • pogosta uporaba mobilnega telefona (naslanjanje umazanega telefona na lice),
  • lasje na katerih je veliko različnih izdelkov,
  • pretirana uporaba ličil (senčila, rdečila),
  • umazan vzglavnik.

Nekateri pa akne na licih povezujejo tudi z respiratornim sistemom, na kar zagotovo najslabše vpliva kajenje in pa s težavami z jetri. Pomagate si lahko s čiščenjem naprav, čim manj uporabe kozmetike, čopičev, svežimi prevlekami …

NOS

Akne na nosu naj bi bile povezane s slabo cirkulacijo, visokim krvnim tlakom in posledično srcem. Pomagate si lahko z hrano, ki vsebuje zdrave/dobre maščobe in izogibanju nezdravi, mastni in začinjeni hrani. Na nosu pa je tudi precej razširjenih por, zato bodite pozorni pri izbiri izdelkov za nego. Izberite take, ki por ne bodo še dodato mašili.

ČELO

Podobno kot z aknami na licih, tudi na akne na čelu lahko vplivajo lasje, sploh pri tistih, ki nosite frufru. Bolj so aknam na obrazu izpostavljeni tudi tisti, ki nosijo veliko različnih pokrival. Na akne na čelu pa lahko vpliva tudi veliko drugih dejavnikov, kot so prebavne in črevesne težave, težave z mehurjem, stres slaba prehrana. Najbolj vam bo pomagalo dovolj počitka in pa hidracija, s katero boste s telesa odplaknili toksine.  

SENCE, OKOLI OČI IN MED OBRVMI

Akne na the dveh področjih so lahko posledica težav z jetri in ledvicami, naj pa bi bili tudi pokazatelj intolerance na določeno hrano, kot je recimo laktozna intoleranca. Izogibajte se predelani hrani, nenasičenim maščobam in alkoholu. Popijte dovolj tekočine.

UŠESA

Akne na ušesih naj bi bile povezane s delovanjem ledvic in slabim pretokom limfe. Najbolj pomembno je dovolj hidracije, izbogibati pa se je potrebno kavi, slani hrani in alkoholu.

KAKO SI POMAGATI?

Ne glede na različne oblike in vrste aken, sta vsem rešitvam skupni dve stvari: preprečevanje nastanka novih aken in blaženje obstoječih oziroma izboljšanje obstoječega stanja. Pomeni, da z izdelkom želimo uravnati nivo sebuma, hkrati pa poskrbeti za zmanjšanje obstoječih kožnih vnetij.

Pri blažjih in zmernih oblikah aken se lahko ob uporabi pravilne, kakovostne nege, stanje tudi zelo hitro izboljša, vsekakor pa ne gre pričakovati, da bodo akne izginile čez noč. Zato je potrebna redna in dosledna nega.

Pri hujših, akutnih oblikah aken pa je priporočljiv obisk dermatologa, ki vam bo poleg ustreznih izdelkov za nego kože, po potrebi predpisal še kakšno drugo terapijo.

Ker je koža, nagnjena k aknam že tako izredno občutljiva, je pomembno, da pri izboru izdelkov posvetite posebno pozornost sestavi in tipu izdelka. Izdelek naj bo čim bolj naraven, organski, saj to pomeni, da ne vsebuje nobenih dodatnih sestavin, ki bi lahko še dodatno dražile kožo.

Izberite izdelek, ki zmanjšuje kožna vnetja in hkrati pomaga pri celjenju ran. Izdelek naj bo nekomedogen (stopnja komedogenosti: 0), kar pomeni, da ne maši por in je primeren za nego mastne in aknaste kože.

PAKET NEČISTA KOŽA

Paket Nečista koža bo poskrbel za vse korake nege. Koža bo globinsko očistil, hkrati pa poskrbel za preprečevanja nastanka novih aken in izboljšanje obstoječega stanja.

Paket Nečista koža bo:

  • Poskrbel za globinsko očiščeno kožo.
  • Preprečil nastanek novih aken in mozoljev.
  • Izboljšal videz obstoječih aken, mozoljev in brazgotin.
  • Uravnal sebum in preprečil nečistoče.
  • Pomagal pri splošnem izboljšanju videza aknaste kože.

V paketu sta dva organska, 100% naravna izdela, ki sta nekomedogena, kar pomeni, da sta to izdelka, ki ne mašita por.

Kombinacija je idealna za nego nečiste kože, saj:

GLOBINSKO ČISTI KOŽO: aktivno oglje iz kokosovih lupin pomaga pritegniti in absorbira mikrodelce, kot so umazanija, prah, kemikalije, toksini in bakterije, na površino kože, kar olajša njihovo odstranjevanje. Dobro očisti kožo, vendar je zaradi prisotnosti dragocenih olj ne izsuši.

DELUJE PROTIVNETNO: organsko olje žafranike pomaga, da se mozolji ne delajo več oziroma se tisti, ki so že, ne vnamejo še naprej.

DELUJE REGENERATIVNO: zmanjšuje obstoječe mozolje in kožna vnetja, pomagati pri celjenju ran, zmanjšuje pigmentne madeže, brazgotine in izboljša videz kože.

Viri:

Vpišite svoj email, da boste vedno na tekočem!

Bodite na tekočem z našo najbolj svežo ponudbo.

Vaši podatki se boo uporabljali v skladu z našimi pogoji poslovanja.

Košarica
Začni pisati za prikaz izdelkov katere iščeš.

Prijava

Še nimaš svojega računa?